Ingatlanok sorát kívánja eladni a salgótarjáni önkormányzat

Ingatlanok sorát kívánja eladni a salgótarjáni önkormányzat

2023-07-28 11:03:27
Forrás: www.nool.hu

Vagyonkezelő cégén, a Salgó Vagyon Kft.-n keresztül hét bel- és tíz külterületi ingatlant, továbbá hat Hársfa úti garázst kíván értékesíteni a salgótarjáni önkormányzat.


Az, hogy a városi költségvetés feszes helyzetén többek között önkormányzati vagyon értékesítésével enyhítenének, már a büdzsé februári előterjesztésekor kiderült. A dokumentum megfogalmazása szerint mivel az adóbevételek számottevő emelkedésére nem lehet számítani, meg kell vizsgálni az évek óta kihasználatlan ingatlanok értékesítésének lehetőségét.


Ha mindegyik, ebben a körben meghirdetett ingatlan gazdára talál, akkor 35-40 millió forint folyhat be a város kasszájába. A büdzsében tízszer ekkorára, 400 millió forint ilyen bevételt terveztek erre az évre.


Úgy tűnik ez az eladási kör még csak egyfajta “felvezető” az önkormányzati vagyon egy részének értékesítésében. Magában a költségvetési dokumentumban is rögzítette ugyanis a városvezetés, hogy az önkormányzat igazán nagy bevételt – 385 millió forintot – az évek óta üresen álló épületek értékesítéséből remélne.


Arra, hogy ennek realitása és teljesíthetősége kétséges, jelentésében a város könyvvizsgálója is felhívta a figyelmet. Ide vonatkozóan a büdzsé független értékelésében az áll: bizonytalanságot tartalmaz az évek óta üresen álló épületek értékesítésének realizálása.


Mutatjuk az eladásra váró ingatlanok listáját:


A következő belterületi ingatlanokon kíván túladni az önkormányzat: a baglyasaljai Petőfi út egyik sorházának 72 négyzetméteres lakását udvarral és garázzsal 12,5 millió forint induló vételáron árulják. Ez az egyetlen a meghirdetettek közül, melyre korábban nem érkezett vételi szándék.


A baglyasaljai Frankel Leó úton egy 621 négyzetméteres építési telket nettó 1,2 millió forintért; a Bajcsy-Zsilinszky úton egy útkapcsolat nélküli, építési teleknek nem minősülő, 3140 négyzetméteres területet nettó 700 ezer forintért; az Újaknai úton egy ugyanilyen tulajdonságokkal bíró, 317 négyzetméteres ingatlant nettó 600 ezer forintért árul a Salgó Vagyon Kft. 


Szintén az Újaknai úton kínálnak eladásra egy 3057 négyzetméteres építési telket nettó 5,8 millió forintért, valamint egy 688 négyzetmétereset, nettó 1,8 millió forintért. Somoskőben egy államhatáron fekvő zárványtelket árulnak, a 3162 négyzetméteres ingatlant nettó 2,5 millió forintért hirdették meg.


Szántókat és legelőket is értékesítene a város:


Külterületi ingatlanokból tízet hirdettek meg eladásra. Ezek jellemzően Idegér és a zagyvarónai elágazó környékén, továbbá a 21-es út mentén, Zagyvapálfalva és Baglyasalja között, valamint Idegér és az Eperjes-telep között találhatók. Területük 1444 és 33 ezer 492 négyzetméter között szór, induló vételáruk pedig 88 ezer forint és 1 millió 775 ezer forint közötti. Miután itt szántókról és legelőkről van szó, a vonatkozó szabályozás szerint a földekért az induló vételárként meghatározott összegtől legfeljebb 10 százalékkal kérhet többet az önkormányzati vagyont kezelő cég.


Az önkormányzat ezen felül Hársfa úti, társasházak alatt található, bérleti jogviszonnyal terhelt garázsokat is elad. Ezeket első körben a bérlők vásárolhatják majd meg, darabonként 600 ezer forintos áron. Amennyiben elővásárlási jogával az érintettek közül nem él valaki, nyílt pályázaton értékesítik majd ezeket az ingatlanokat.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Nincsenek további hírek ebben a kategóriában!
felugró ablak bezárása
Hírlevél feliratkozás

Adja meg adatait és iratkozzon fel hírleveleinkre, hogy mindig naprakész legyen az ingatlanpiacot érintő változásokról!

Név *

Email *

Telefonszám


Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!